‎(097) 793 18 85
(093) 969 80 11
Задати питання
м. Київ та Київська область
Карта проїзду

Рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 05.04.2017

 
Державний герб України

Справа №755/1177/17
3/755/837/17

    ПОСТАНОВА
    
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2017 року суддя Дніпровського районного суду м. Києва Сазонова М.Г., розглянувши матеріали, які надійшли з Управління патрульної поліції у м. Києві ДПП, про притягнення:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1,

до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення, серії БР №111782, від 07 січня 2017 року, ОСОБА_1 07 січня 2017 року о 03 год. 00 хв. керував автомобілем «Toyota Camry», д.н.з. НОМЕР_1, по пров.Гродненському, 7-а, в м. Києві, з ознаками алкогольного (наркотичного) сп'яніння, а саме: нестійка хода, запах алкоголю з порожнини рота, поведінка, що не відповідає обстановці. Від проходження огляду на стан сп'яніння у встановленому законом порядку відмовився в присутності двох свідків, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, чим порушив п. 2.5 ПДР України.

У судове засідання, особа, що притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1, будучи повідомленим про день, час та місце розгляду справи, згідно положень ст.ст. 268277-2 КУпАП, не з'явився, про причини неявки не повідомив, а тому суд, виходячи з вище зазначених правових норм, беручи до уваги практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов'язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов'язки, вважає за можливе провести розгляд справи у його відсутність.

Представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, ОСОБА_4 у судовому засіданні повідомив, що протокол про адміністративне правопорушення, який складений відносно ОСОБА_1, є недопустимим доказом, оскільки в ньому інспектором поліції було внесено додаткові записи після того, як даний протокол підписав ОСОБА_1 Зокрема інспектором поліції було внесено наступні відомості: відповідну частину статті 130 КУпАП та П.І.П. свідків, що є грубим порушенням. Поряд з цим ОСОБА_1 працівниками поліції не було запропоновано пройти огляд на стан сп'яніння у закладі охорони здоров'я. Свідки були запрошені працівниками поліції вже після складення протоколу про адміністративне правопорушення. З урахуванням викладеного провадження у справі відносно ОСОБА_1 має бути закритим за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Суд, дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, у відповідності до положень ст. 252 КУпАП, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 245 КУпАП, одним з завдань провадження в справах про адміністративне правопорушення є всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи та вирішення її в точній відповідності з законом.

Статтею 9 КУпАП передбачено, що адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 КУпАП, провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Згідно з вимогами ст.ст. 278 КУпАП, суд першої інстанції при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення має вирішити питання про правильність складання протоколу та інших матеріалів справи, чи є необхідність у витребуванні додаткових матеріалів, а при розгляді справи зобов'язаний з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

За змістом ст. 251 КУпАП доказами по справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновків експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи записів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 керував автомобілем з ознаками алкогольного (наркотичного) сп'яніння. Відносно нього був складений протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП, в якому ОСОБА_1 поставив свій підпис.

У судовому засіданні представником особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, було надано копію протоколу про адміністративне правопорушення, з якої дійсно вбачається, що інспектором поліції було внесено додаткові записи після того, як даний протокол підписав ОСОБА_1 Зокрема інспектором поліції було внесено наступні відомості: відповідну частину статті 130 КУпАП та П.І.П. свідків, що є грубим порушення Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення в органах поліції», затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 06 листопада 2015 року за №1376.

Так, згідно пункту 5 вищевказаної Інструкції, протокол про адміністративне правопорушення складається на спеціальному бланку, що виготовлений друкарським способом згідно з технічним описом бланка протоколу про адміністративне правопорушення, на якому постановлено відповідні серію та номер.

Пункт 7 даної Інструкції регламентує, що не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне правопорушення підписано особою, стосовно якої його складено.

З урахуванням викладеного протокол про адміністративне правопорушення не може бути визнаний належним та допустимим доказом у справі.

Поряд з цим, на запит суду Управлінням патрульної поліції у м. Києві було направлено відеозаписи із нагрудної відеокамери (відеореєстратора) працівників патрульної поліції, що оформлювали адміністративні матеріали відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 130 КУпАП, в тому числі і протокол про адміністративне правопорушення серії БР №111782, на яких не зафіксовано факт відмови ОСОБА_1 від проходження огляду на стан сп'яніння.

На підставі викладено, суд приходить до висновку про відсутність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Пунктом 1 ст. 247 КУпАП передбачено, що провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, якщо в діях особи відсутній склад адміністративного правопорушення.

У зв'язку із закриттям провадження судовий збір стягненню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33-35130251252283-285 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження по справі відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст.130 КУпАП закрити у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом десяти днів з дня її винесення через Дніпровський районний суд м. Києва.

Суддя:

 
Order
Order
 
 
 

 

 

 
Швидке замовлення:
+380








Прикріпити фото (до 5 шт.)
Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: